Hämeenlinnan yhdistyksen Viron ystävyysmatka

Kuvia


Suomalaisen Naisliiton Helsingin ja Hämeenlinnan naisliittolaiset tekivät Tampereen Saskioiden kanssa elo-syyskuun vaihteessa Ystävyysmatkan Tallinnaan ja Tarttoon. Kolmipäiväisen vierailun ensimmäinen kohde oli Tallinnan taidemuseo Kumu ja sen renessanssitaiteilija Michel Sittowin näyttely. – Kuva: Kaija Lehtinen.


Ystävyysmatkan pääkohde oli tutustuminen Viron parlamenttiin, Riigikoguun, joka sijaitsee Toompean mäellä Tallinnan vanhassa kaupungissa. Kuvassa Riigikogun istuntosali, jossa 101-jäseninen parlamentti istuu. Ministereitä vuonna 2016 syntyneessä hallituksessa on 15, joista naisia vain kolme. – Kuva: Maija Kauppinen.


Ystävyysmatkan virolaisina emäntinä olivat Eesti Naisliit´n puheenjohtaja Siiri Oviir (toinen oik.), entinen sosiaaliministeri ja EU-parlamentaarikko, Quin-Estonian puheenjohtaja Anne-Mari Rannamäe ja Naisliit´n pääsihteeri Maret Kaarma. Oikealla matkan virolainen järjestäjä Astellaria reisibüroon Virve Poom. – Kuva: Maija Kauppinen.


Hämeenlinnan naisliittolaiset asettuivat kuvaan Viron valtion vertauksen, sini-musta-valkoisen lipun alle Riigikogun Valkoisessa salissa. Vasemmalta Ritva-Liisa Aho, Tuula Hatakka, Kaija Lehtinen, Maija Kauppinen, Terttu von Weissenberg, Kirsti Ikonen, Heli Eskolin ja Heli Nylander.

Tartossa naiset tutustuivat kävellen vanhan hansakaupungin keskustaan ja yliopistoalueeseen. Illallisella Pussirohukelder-ravintolassa he tapasivat BPW Tartun liike- ja virkanaisia, joiden puheenjohtaja sai suomalais- ja virolaisnaisten yhteistyön merkkinä sini-valko-mustan huivin.

Viimeinen ystävyysmatkan kohde oli Viron ylpeys, Eesti Rahvamuuseum, kansallismuseo, joka on ehdolla tämän vuoden eurooppalaiseksi museoksi. Eikä syyttä, sillä museon koko ja tekniset ratkaisut yllättivät ja jopa ylittivät kaikki odotukset. Esimerkiksi kauden päänäyttelyssä Uurali kaja, Uralin kaiku, joka esittelee suomalais-ugrilaista arkikulttuuria, kävijä näkee nappia painamalla, mitä mordvalaisperhe syö. Ja halutessaan saa sen ruoista reseptin. – Kuva: Maija Kauppinen.


< Helmikuu 2020 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
02030405060708
  • Naiset näkyviin

    Ajatus naisten elämäkertojen keräämisestä heräsi Suomalaisessa Naisliitossa syksyllä 2013. Idea hyväksyttiin ja se sai kannatusta ja myös rahoitusta niin, että jo maaliskuussa 2015 verkkojulkaisu Naisten ääni avautui. 

    Nyt naisten pienoiselämäkertoja on yli 750, joista15 kertoo hämeenlinnalaisista naisista. Heitä ovat kansanedustaja Lyyli Aalto, videotaiteilija Eija-Liisa Ahtola, kuvataiteilija Ester Helenius, kansanedustaja Tarja Filatov, lotta Helvi Frick, sosiaalineuvos Ritva Karinsalo, sotilaskotisisar Kirsti Ikonen, filosofian tohtori Katri Laine, kirjailija, dosentti Kaija Lehmuskallio, balettipedagogi Ilmi Marttinen, kansanedustaja Saara Mikkola, emäntä Sirkka Nukari, lehtori Terttu von Weissenberg, käsityökoulun perustaja Fredrika Wetterhoff ja rouva Sylvi Wuolijoki.  

    Kaikkien näiden ja yli 700 muun suomalaisnaisen elämäkerrat löytyvät klikkauksen päästä osoitteessa www.naistenaani.fi.

    Samasta osoitteesta löytyvät ohjeet myös kirjoittajille, elämän tarinan kertojille. Tule sinäkin mukaan ja kerro, mitä läheisesi - äitisi, sisaresi, työtoverisi, ystäväsi - on tehnyt, miten elänyt ja miten selviytynyt elämän haasteista.