Valkoisia variksia ja helmikanoja

on kirja 110-vuotiaasta Suomalaisesta Naisliitosta ja sen valistuneista naisista. He lähtivät rohkeasti parantamaan naisten asemaa aikana, jolloin nainen oli miehensä holhouksen alainen, hänellä ei ollut kunnallista äänioikeutta eikä pääsyä julkiseen virkaankaan.

Ne kaikki - ja paljon muutakin - naiset ovat saneet sitkeällä yhteistyöllä.
Valkoisia variksia ja helmikanoja onkin kirja naisten välisestä solidaarisuudesta. Sen ansiosta he ovat saaneet eduskunnassa läpi monta naisia koskevaa lakia - tärkeimpänä avioliittolaki vuonna 1929. Sota-aikana eri puolueiden ja järjestöjen naiset yhdistivät voimansa isänmaan hyväksi, sen jälkeen perheiden hyvinvoinnin ja naisten tasa-arvon lisäämiseksi.  Ja edelleen yhteistyötä tarvitaan, nyt maailman paremmaksi muuttumiseen.
Pääosassa Naisliiton 110-vuotisjuhlakirjassa ovat naiset, valkoiset varikset ja helmikanat, jotka 110 vuotta sitten naisaatteen elähdyttäminä perustivat yli sata yhdistystä ympäri maan. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen he ovat kokoontuneet kokouksiin ja seminaareihin, ottaneet kantaa ajankohtaisiin asioihin, vaikuttaneet päättäjiin ja osallistuneet kulttuuritapahtumiin. Ilman kukkahattutätejä ja helmikanoja suomalainen kulttuuri ei olisi yhtä elinvoimainen kuin nyt.

Naisliiton110-vuotisjuhlakirja on 300-sivuinen, pehmeäkantinen kirja, jossa on runsaasti aikalaiskuvia. 11 vuosikymmenen lisäksi kirja kertoo 22 naisen henkilötarinan ja osastojen historian. Kevennystä tuovat anekdootit, joista yksi alla.
Kirja maksaa 35 euroa, ja sitä voi tilata Suomalaisesta Naisliitosta, toimisto(at)suomalainennaisliitto.fi. Kirjaan voi tutustua ja sitä ostaa myös Hämeenlinnan yhdistyksen tapahtumissa ja lainata pääkirjastosta.

Anekdootti:
Helsingissä Sanomatalon vieressä on ollut vuodesta 2014 Suomen ensimmäisen naispuolisen filosofian tohtorin ja ammattitoimittajan, naiskagaali Tekla Hultinin nimikkoaukio. Aukio paljastettiin huhtikuussa 2014, jolloin Tekla Hultinin syntymästä oli 150 vuotta. Nimikkoaukion saaminen Naisliiton ensimmäiselle puheenjohtajalle vaati vuosien työn ja lukuisia anomuksia Helsingin kaupungin suunnittelulautakunnalle. Vuonna 2011 Minna-lehden päätoimittaja valittikin hankkeen jatkuvaa venymistä ja puhisi, että puhuva papukaijakin oli jo saanut nimikkopolun, mutta sitä ei kuulunut naisaktivistille, joka menetti puoleksi vuodeksi virkansa ja palkkansa uskallettuaan kirjoittaa brittilehteen venäläistämistoimista.
Iskulleen päätoimittaja oli saanut pohjaa selattuaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisua Kaupungin nimet. Sieltä ilmeni, että Tapaninvainiossa on Papukaija Zagulan polku. Zagula oli lemmikkipapukaija, joka osasi viheltää, laulaa, kiroilla ja komentaa kartanon koiraa.

< Helmikuu 2020 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
02030405060708
  • Naiset näkyviin

    Ajatus naisten elämäkertojen keräämisestä heräsi Suomalaisessa Naisliitossa syksyllä 2013. Idea hyväksyttiin ja se sai kannatusta ja myös rahoitusta niin, että jo maaliskuussa 2015 verkkojulkaisu Naisten ääni avautui. 

    Nyt naisten pienoiselämäkertoja on yli 750, joista15 kertoo hämeenlinnalaisista naisista. Heitä ovat kansanedustaja Lyyli Aalto, videotaiteilija Eija-Liisa Ahtola, kuvataiteilija Ester Helenius, kansanedustaja Tarja Filatov, lotta Helvi Frick, sosiaalineuvos Ritva Karinsalo, sotilaskotisisar Kirsti Ikonen, filosofian tohtori Katri Laine, kirjailija, dosentti Kaija Lehmuskallio, balettipedagogi Ilmi Marttinen, kansanedustaja Saara Mikkola, emäntä Sirkka Nukari, lehtori Terttu von Weissenberg, käsityökoulun perustaja Fredrika Wetterhoff ja rouva Sylvi Wuolijoki.  

    Kaikkien näiden ja yli 700 muun suomalaisnaisen elämäkerrat löytyvät klikkauksen päästä osoitteessa www.naistenaani.fi.

    Samasta osoitteesta löytyvät ohjeet myös kirjoittajille, elämän tarinan kertojille. Tule sinäkin mukaan ja kerro, mitä läheisesi - äitisi, sisaresi, työtoverisi, ystäväsi - on tehnyt, miten elänyt ja miten selviytynyt elämän haasteista.