Minnan Salongin kirjallisuusilta 24.4.2023

Salongin vieraana Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Anneli Jussila tuo illan aikana näkökulmia Pentti Linkolan elämään ja ajatteluun, kertoo kirjastaan Pentti Linkola ja minä sekä kertoo toisinajattelijasta kotioloissa.


 

2021

Lokakuu 2021

12.10. Pyöräilykokemuksia Euroopassa

Jäsenemme Leena Ahonen kertoo pyöräilykokemuksistaan Euroopassa tiistaina  12. lokakuuta kello 17 Aurinkokatu 1 A:n kerhohuoneistossa. Tervetuloa! 

6.10. Margarita lokakuun Minnan salongissa

Keskiviikkona 6. lokakuuta Minnan salongissa keskustellaan Anni Kytömäen Finlandia-palkitusta teoksesta Margarita.   

Syyskuu 2021

8.9. Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen 25-vuotisjuhlatilaisuus 8. syyskuuta 2021.

Hämeenlinnan yhdistyksen 25-vuotisjjuhla 8. syyskuuta on pandemia-tilanteen vuoksi peruttu. 

2.9. JäsenilleSalongin vieraana Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.
2.9. Vanha nainen tanssii Minnan salongissa

Pitkän tauon jälkeen  yhdistyksemme lukupiiri Minnan salonki kokoontuu tostaina 2.9. kello 17 Maija Kauppisen kotona, Arvi Karistonkatu 15 A 10. Kirjaksi tähän vuoden ensimmäiseen lukupiiriin on valittu Eveliina Talvitien Vanha nainen tanssii. Keskusteluun innoittajana on Tuula Salin. Tervetuloa!

Helmikuu 2021

11.2. Luentotilaisuus Pääkirjaston Eino-salissa 11.2. ON PERUUTETTU koronapandemian vuoksi.

Tammikuu 2021

26.1. Minnan salonki 26.1. on PERUUTETTU koronapandemian vuoksi.

Minnan salongin alkutalven kokoontumiset siirtyvät myöhemmäksi,  ajankohdasta ilmoitetaan jäsenille kun taas kokoontumiset ovat mahdollisia. Lukupiirin vetäjä vaihtuu, uutta vetäjää  etsitään. 

20.1. Lounasluentotilaisuus jäsenille Ravintola Seiskassa 20.1. on PERUUTETTU koronapandemian vuoksi.

2020

Joulukuu 2020

9.12. Yhdistyksen pikkujoulutilaisuus Museo Militariassa on peruutettu.

Tilaisuus on valitettavasti jouduttu peruuttamaan vallitsevan koronatautitilanteen vuoksi.

Marraskuu 2020

25.11. Tiirinkosken tehdas tarjoaa herkkuja suulle ja silmälle

Hämeenlinnan naisliittolaisten syksyn retki suuntautui Tiirinkosken tehtaalle, jonka emäntä Nina Toivonen kertoi loikastaan kampaajasta maatilayrittäjäksi.

 

Lokakuu 2020

28.10. Minnan salongissa Tommi Kinnusen kirja: Ei kertonut katuvansa. WSOY 2020

Minnan salogin emäntä Leena Rönkkö vietti pyöreitä syntymäpäiviään kirjallisuuden ja kirjallisuuden ystävien - Minnan salonkilaisten seurassa 28.10. Hänen alustukseensa kirjasta Ei kertonut katuvansa voit tutustua tässä. 

Syyskuu 2020

21.9. Minnan salongissa keskustelussa Johanna Venhon teos Ensimmäinen nainen, 2019 WSOY

Minnan salonki kokoontui pitkän tauon jälkeen Maija Kauppisen kodissa 21.9.2020.

Johanna Venho on kertonut kiinnostuneensa Sylvi Kekkosesta luettuaan hänen Kootut teoksensa (Otava 1979) ja huomatessaan, että tämä oli hänen ennakkokäsitystään parempi kirjailija. Aikalaisarviointien miesvoittoisessa kulttuurissa oli kyselty, onko Sylvi Kekkonen oikea kirjailija vai vain harrastelija : Kiteitä teoksestakin oli todettu että ’pääministerin rouva kirjailee’.

Sylvi Kekkonen joutuikin kamppailemaan koko elämänsä ajan kirjoittajaitsetuntonsa kanssa. Hän tiesi osaavansa kirjoittaa, mutta epäili samalla lahjojaan.

 

 

                                                                                                                                                                                                     


Elokuu 2020

19.8. Lammin ortodoksinen luostariyhteisö rakentuu talkoovoimin

Hämeenlinnan naisliittolaiset tutustuivat elokuun alussa Panagiaan, ortodoksiseen luostariyhteisöön, joka on toiminut Lammilla jo kahdeksan vuotta.

 

Kesäkuu 2020

9.6. – 9.6. Yhdistyksen vuosikokous 9.6.2020

Maaliskuu 2020

8.3. Kansainvälisen Naistenpäivän tilaisuus Museo Militariassa

Hämeeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistys ry. kutsuu yhdistyksemme jäsenet Kansainvälisen Naistenpäivän tilaisuuteen 8.3.20 klo 14-16 Museo Militariaan. 

5.3. – 6.3. 100-vuotias Eesti Naisliitt vaatii naisilta rohkeutta

Eesti Naisliit, sisarliittomme,  täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlansa kunniaksi se järjesti Tallinnassa 5.–6. maaliskuuta kaksi näyttävää tilaisuutta: vastaanoton Kadriorun taidemuseossa ja naisten kongressin Rahvusraamatukogussa. Molempiin osallistui runsaasti naisia ja muutama mieskin: vastaanotolle 160 naista, kongressiin 300. Myös Suomalainen Naisliitto ja Quin-Suomi oli kutsuttu juhliin.

Emäntinä vastaanotolla ja kongressissa olivat Eestin Naisliiton puheenjohtaja Mailis Alt ja kunniapuheenjohtaja Siiri Oviir. 

 


Helmikuu 2020

24.2. Kirjailija Riitta Jalonen vieraili Minnan salongissa 24.2. uusimman kirjansa Tanssikaa (2019) äärellä.

Tammen 2019 julkaisema Tanssikaa-teos oli Minnan salongissa kirjanystävien lukemana ja keskustelussa myös kirjalijan Riitta Jalosen vieraillessa kahvila Villa Marengissa.

7.2. Mihin voi enää luottaa - Ajankohtaisseminaari 7.2.2020 Helsingissä

Mihin voi enää luottaa? oli Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistyksen ajankohtaisseminaarin otsikko. Kysymykseen etsi kielikeskuksen juhlasalissa vastausta viisi valeuutisiiin, ilmastoahdistukseen, rokote-epäröintiin ja digipalveluiden toimimattomuuteen vihkiytynyttä asiantuntijaa.

Tammikuu 2020

20.1. Minna Kankimäen teokset innostivat ennätyksellisen isolla keskusteluryhmällä Minnan salongissa 20.1.

Tammikuisena maanantai-iltapäivänä kokoontui innokas joukko hämeenlinnalaisia lukevia naisliittolaisia vuoden 2020 ensimmäiseen Minnan salonkiin Villa Marenkiin. Tällä kertaa olimme ajan hermoilla, kun lukupiirikirjoina oli kaksi Mia Kankimäen teosta: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, esikoisteos vuodelta 2013 ja Naiset joita ajattelen öisin  vuodelta 2018.  Molemmat kirjat ovat pitkään olleet eniten luettujen kirjojen listoilla.


14.1. Kiinteistönvälitystyön oikeudelliset puitteet, auditointi ja välitystilanne Hämeenlinnassa.

Perinteinen lounastapaamisen yhteydessä järjestetty luento ja keskustelutilaisuus jäsenille pidettiin 14.1.Toimitusjohtaja Maarit Lindqvist kertoi tuolloin Ravintola Verkassa kiinteistövälitysyhtiönsä Kotimökki oy:n auditointiprosessista ja kiinteistövälityksen nykytilasta Hämeenlinnassa. 

2019

Joulukuu 2019

10.12. Pikkujoulumme viettoa 10.12.

Yhdistysvuosi päättyi tunnelmallisesti yhteisen pikkujoulun viettoon. Toimikunta oli loihtinut Aurinkokadun kerhotilan joulunpunaiseen asuun ja pitopöytä oli katettuna iloisille osallistujille. Kaikesta aisti yhteishengen ja toiveen saada olla vanhojen ja uusien tuttujen seurassa. 

3.12. Minna Canth Perinneillan aiheena

Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Säätiön Perinneilta on tiistaina 3. joulukuuta kello 17-19 Helsingissä Naisliiton toimistossa, Aurorankatu 17 A 11 (6. kerros). Illan aiheena on Minna Canth. josta kirjailijana, ihmisenä ja naisena filosofian tohtori, kirjailija Minna Maijala luennoi. Musiikkia esittävät Lauri Pyrhönen ja Niko Ruotsala Helsingin konservatoriosta. Ohjelman jälkeen avautuu Maija Hyvärisen ideoima kahvipöytä, jonka herkuista nauttimisen lomassa voit tavata muiden yhdistysten naisliittolaisia. Ilmoittaudu yhdistyksemme sihteerille. 

Marraskuu 2019

25.11. Satukuningatar Anni Swanin elämä ja teokset

 FT Sirpa Kivilaakson teos Satukuningatar Anni Swanin elämä ja teokset (2009) oli ilona ja vilkkaan keskustelun aiheena Minnan salongissa perinteiseen tapaan kahvila Villa Marengissa 25.11.

16.11. Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö

Luthertalo täyttyi lauantaina 16.11, kun jäsenemme, väitöskirjatutkija, kirjailija Tarja Lappalainen kertoi uusimmasta kirjastaan Stalinin tappamat - Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö.

6.11. Helsingin retkikohde Oodi vaihtui Emmaan

Retki Helsingin Oodiin, Ellen Thesleffin näyttelyyn  ja Naisliiton toimistoon vaiihtui Hämeenlinnan Kansallisen kulttuurin bussiretkeen, jonka aikana käytiin Espoon Emmassa ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran myymälässä, jossa kirjailija anna Kortelainen kertoi Sara Hildenistä.

Lokakuu 2019

22.10. Tampereen Saskioitten vieraana 22.10.19

Naisyhdistysten yhteistyö on valttia. Viimesyksyisellä Viron matkalla oli mukana kolmen yhdistyksen naisia: naisliittolaisia Hämeenlinnasta ja Helsingistä sekä tamperelaisia saskioita. Hämeenlinnan lokakuinen retki Tampereelle oli tämän yhteistyön jatkoa, samoin Helsingin vierailu syyskuussa.

14.10. Ellen Thesleffin elämänkertateos Minnan salongissa 14.10.2019

Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta saatiin todella monipuolinen ja historiaakin poikkileikkaava näköala 14.10. Minnan salongissa kun Schreckin laajaa teosta puitiin eri kymmenluvuissa. Kahvilaan oli kokoontunut yhdeksän alan harrastajaa ja jokunen asiantuntijakin. .

9.10. Naiset sijoittajiksi - lounasluentotilaisuus 9.10.19 Ravintola Verka esitelmöi Sinikka Jokinen.

Perinteinen loppusyksyn esitelmätilaisuus Verka-ravintolan lounaalla nautittiin tällä kertaa pankinjohtaja jäsenemme Sinikka Jokinen. Tilaisuus oli kiinnostava ja herätti paljon kysymyksiä mm. sijoittamisen riskeistä nykyaikana.   

Sinikka Jokinen esitelmöi pankkitoimintojen muutoksesta ja sijoittamisen eri muodoista.- teksti ja kuva Kaija Lehtinen

6.10. Suomalaiselle Naisliitolle uusi puheenjohtaja

Suomalainen Naisliitto valitsi syyskokouksessaan uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2020-21 jyväskyläläisen yrittäjän Eva Tervosen.

5.10. – 5.10. Naisten yrittäjyys keskiössä syksyn Minna Canth -seminaarissa

Suomalaisen Naisliiton Minna Canth -seminaari pidettiin  lokakuun ensimmäisenä lauantaina Jyväskylässä hotelli Versossa. Seminaaariin, jonka teemana oli Naisten yrittäjyys yhteiskunnan voimana, osallistui lähes 70 naista ja pari miestäkin.

Syyskuu 2019

26.9. Hämeenlinnan TurvakotiHämeenlinnan turvakodissa saimme vierailla 26.9. Tutustuimme talon toimintaan ja tiloihin sekä syvensimme tietojamme perheväkivallan eri muodoista, ja väkivaltatilanteiden ehkäisemisestä niin käytännön tasolla kuin kansainvälisten sopimusten ja projektien kautta. 
16.9. Minna Canthin anti Suomalaiselle Naisliitolle

– Vaikka Minna Canth ei enää elänyt, kun Suomalainen Naisliitto perustettiin, hänen nimensä ja sanomansa ovat rikastaneet ja rikastuttaneet liittoa yli sata vuotta seminaareissa, opintopiireissä ja jäsenlehdessä, totesi FT Maritta Pohls kirjallisuusluennossaan syyskuun puolivälissä Kumppanuustalon auditoriossa. 

9.9. Olli Jalonen Minnan salongissa

Syksyn toisena maanantaina Minnan salonkivieraana oli kirjailija Olli Jalonen ja aiheena hänen Finlandia-palkittu romaaninsa Taivaanpallo. Sen lisäksi kirjailija kertoi väitöskirjastaan Hitaasti kudotut nopeat hetket, jota tehdessään hän kutoi riepumattoja.

 

 

Elokuu 2019

28.8. Retki Lepaalle

Keskiviikkona 28. elokuuta Hämeenlinnan naisliittolaiset sekä liike ja virkanaiset tekivät retken Lepaalle, jossa tutustuivat alueen historiaan.

20.8. Taideiltapäivä Verkatehtaalla

Tiistaina 20.elokuuta joukko naisliittolaisia ystävineen tutustui kahteen mielenkiintoiseen näyttelyyn: GalleriaKoneessa taidegraafikko Anniina Vainionpään Kerrostumia-näyttelyyn ja Hämeenlinnan  Taidemuseossa Hjalmar Munsterhjelmin tuotantoon. Edellisen esitteli gallerian johtaja Sirpa Taulu, jälkimmäisen taidehistorioitsija Mira Arkko.

Toukokuu 2019

20.5. Minnan salonki

Minnan salongissa keskusteltiin 20. toukokuuta kello 14-16 Eeva-Kaarina Arosen kirjasta Maria Renforsin totuus kahvila Marengissa, Eteläkatu 3. 

Huhtikuu 2019

28.4. Suomalaisen Naisliiton kevätkokous

Suomalaisen Naisliiton kevätkokous oli huhtikuun viimeisenä sunnuntaina hotelli Parkissa Helsingin Käpylässä.Kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintakertomus ja tilit 2018, kuultiin Opetusneuvos Hilja Vilkemaan stipendisäätön toiminta- ja talouskertomus 2018 sekä valittiin säätiön puheenjohtajaksi edelleen Marja-Riitta Tervahauta Torniosta  ja hallituksen erovuoroiset jäsenet Soile Hakola(Vaasa), Maija Kauppinen (Helsinki) ja Liisa Temisevä (Jyväskylä)  jatkamaan. Uudeksi jäseneksi valittiin Annika Törn Torniosta. Kokouksessa hyväksyttiin liiton kannaotto Naisten onnellisuusvaje.

27.4. Suomalaisen Naisliiton koulutuspäivä

Suomalaisen Naisliiton huhtikuisen koulutuspäivän teemana oli Miten vaikutamme – vai vaikutammeko.  Kysymystä pohti viitisenkymmentä eri puolilta Suomea tullutta naista hotelli Parkissa Helsingin Käpylässä.

25.4. Ahtoloiden sota-ajan kirjeenvaihto

Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse luennoi taiteilijapari Rakel ja Taisto Ahtolan sota-aikaisesta kirjeenvaihdosta vuosina 1938–1944 Museo Militariassa.


10.4. Kansanlääkintä ja magia

Folkloristiikan tutkija Siria Kohonen kertoi parantajista ja parannustaikuudesta Museo Skogsterilla huhtikuun toisena keskiviikkona. Luento kuului museon Henkimaailman juttuja -sarjaan, ja sitä kuunteli 60 kansanlääkinnästä ja magiasta kiinnostunutta.

4.4. Vaalipaneeli Tasa-arvon takapakki on pysäytettävä

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmassa tasa-arvo on keskeinen tavoite. Se oli myös keskiössä Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen huhtikuisessa vaalipaneelissa, johon osallistui kahdeksan Hämeen vaalipiirin eduskuntavaalinaisehdokasta. Heitä haastattelivat politiikan toimittajat Kirsti Pohjonen ja Pirkko Keskinen.  

Maaliskuu 2019

25.3. Minnan salonki

Maanantaina 25. maaliskuuta kello 14-16 Minnan salonki kokoontui kahvila Marengissa.  Keskustelukirjana oli Tommi Kinnusen Pintti.

6.3. Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistykselle uusi puheenjohtaja.

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys valitsi vuosikokouksessaan uudeksi puheenjohtajaksi Kaija Lehtisen.

Helmikuu 2019

28.2. Minna Canthin kirjat ja näytelmät

Minnan salongissa keskusteltiin helmikuun viimeisenä torstaina kahvila Marengissa Minna Canthin tuotannosta: näytelmistä, novelleista, lehtikirjoituksista ja kirjeistä. Innokasta keskustelua johti salongin emäntä Leena Rönkkö.   

8.2. Naisten osaaminen näkyväksi politiikassa

Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistyksen perinteinen ajankohtaisseminaarikokosi perjantaina 8.2.2019 Helsingin yliopiston kielikeskuksen juhlasalin täyteen naisia, jotka olivat tulleet kuulemaan, miten suomalaisnaisten osaaminen näkyy  nykypolitiikan kentällä. Seminaarin järjesti Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ja siihen osallistui eri puolilta maata tulleiden naisliittolaisten lisäksi Eurooppanaisia.. 

Tammikuu 2019

22.1. Tunne rintasi -ilta

Rintojen omatarkkailsta keskusteltiin Tunne rintasi -illassa tammikuun  kolmantena tiistaina Wetterhoffin Wanhassa kutomossa. .

21.1. Minnan salonki

Minnan salonki kokoontui maanantaina 21. tammikuuta 2019 kello 14 Kahvila Marengissa. Keskustelukirjana oli Lena Lundbergin Jää. 

2018

Joulukuu 2018

11.12. Pikkujoulu ravintola Verassa

Hämeenlinnan Naisliiton pikkujoulussa oli vieraana palkittu kirjastoneuvos Sinikka Sipilä.

Marraskuu 2018

30.11. Perinneilta Helsingissä Aurorankadulla

Suomalaisen Naisliiton perinneilta on perjantaina 30. marraskuuta kello 16-18  liiton huoneistossa Helsingissä. Puhujana on hämeenlinnalainen kirjailija Tarja Lappalainen. 

27.11. Minnan salonki

Tiistaina 27. marraskuuta Minnan salongissa keskusteltiin Minna Rytisalon kirjasta Rouva C.

20.11. Maija Paavilainen kalligrafia-opissa Japanissa

Kirjailija, aforisti Maija Paavilainen kertoi sanoin ja kuvin stipendimatkastaan Japanin Hokkaidon saarelle tiistaina 20. marraskuuta kello 17-19 Wetterhoffin Wanhassa kutomossa. 


Lokakuu 2018

31.10. Helene Schjerfbeckin "leijonan kynnet"

Kun taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse kertoi Helene Schjerfbeckistä ja hänen "leijonan kynsistään" lokakuun viimeisenä keskiviikkona Museo Skogsterissa, kuulijoita oli museon keskiviikkoiltojen ennätys: 122 miestä ja naista. 

19.10. – 21.10. Vaasan Suomalainen Naisklubin 100-vuotisjuhla

Nuorin Suomalaisen Naisliiton elossa olevista yhdistyksistä, Vaasan Suomalainen Naisklubi,  juhli satavuotistaivaltaan lokakuun kolmantena viikonloppuna Vaasassa. Osanottajia oli 270.

11.10. minnan salonki

Minnan salongin lokakuun keskustelukirjana Villa Marengissa oli Sally Salmisen Katriina.

Syyskuu 2018

27.9. Nykytaiteen huippuja Taidemuseossa ja muistoja KoneGalleriassa

Tutustuminen KoneGalleriaan ja opastettu kierros pohjoismaisen nykytaiteen Noco-näyttelyssä torstaina 27. syyskuuta kello 16-18. 

12.9. minnan salonki

Minnan salongin syyskausi alkoi keskiviikkona 12. syyskuuta kello 17-19 kahvila Marengissa, Eteläkatu 3. Keskusteluteemana oli Albert Edelfelt ja hänen elämänsä, taiteensa ja muusansa. Kuulijansa illan teemaan johdatteli salongin emäntä Leena Rönkkö. .

Elokuu 2018

30.8. – 1.9. Kulttuurimatka Viroon

Hämeenlinnan ja Helsingin naisliittolaiset sekä Tampereen Saskiat tekivät elo-syysskuun vaihteessa ystävyysmatkan Tallinnaan ja Tarttoon. 

Kesäkuu 2018

10.6. Hämeenlinna - naisten kaupunki

Suomalaisen Naisliiton kesäpäivien teemana oli Hämeenlinna - naisten kaupunki.

Onko Hämeenlinna todella hyvä kaupunki naisille ja millaiset nämä naiskasvot ovat? Tästä aiheesta keskusteli lauantaina 10. kesäkuuta seitsemän hämeenlinnalaista vaikuttajanaista Raatihuoneen valtuustosalissa.

9.6. – 10.6. kesäjuhlat herätettiin henkiin onnistuneesti

Kesäkuun 9.-10. päivä kokoontuivat naisliittolaiset ympäri Suomen kesäjuhlaansa Hämeenlinnaan. Juhlan teemana oli Hämeenlinna- naisten kaupunki. Naisliiton ensimmäisistä kesäjuhlista ehti kulua 109 ja viimeisistä 70 vuotta, kun Hämeenlinnan naiset elvyttivät hienon perinteen. Aurinko paistoi, huilu soi ja Hämeen herkut maistuivat. Puhettakaan ei puuttunut.

Toukokuu 2018

16.5. Minnan salonki

Minnan salonki kokoontui keskiviikkona 16. toukokuuta kello 17-19 Kahvila Marengissa, Eteläkatu 3. Keskustelukirjana oli Viivi Luikin Varjoteattteri, jonka esittei salongin emäntä Leena Rönkkö.

2.5. Eduntalvontailta

Varatuomari Miina Vuorela kertoi keskiviikkona 2. toukokuuta kello 17-19 toimistossaan eduntalvontavaltuutuksesta, hoitotahdosta ja testamenteista.

Huhtikuu 2018

21.4. Naisten köyhyys aiheena kevään Minna Canth -seminaarissa

Suomalaisen Naisliiton kevään Minna Canth -seminaari oli lauantaina 21. huhtikuuta  ravintola Perhossa Helsingissä. Keskusteluaiheena on naisten köyhyys, josta puhuivat alansa asiantuntijat: professori Heikki Hiilamo, Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö, Y-säätiön tutkija Maria Ohisalo ja FinWidin puheenjohtaja Erna Alitalo. Heidän puheenvuoronsa on julkaistu Minnassa 1/2018. 

4.4. Kohti sisällissotaa -luento oli yleisömenestys

Museo Skogsterin luentosali ja alakertakin olivat täynnä, kun kirjailija, FT Minna Maijala aloitti esitelmänsä sortokauden maanalainen vastarinnasta ja kansallisen kertomuksen murtumissa keskiviikkona 4. huhtikuuta.  Esitelmässään, joka pohjasi hänen uuteen kirjaansa Kultakauden maanalainen vastarinta, hän piirsi esiin sen keskeisten toimijoiden verkoston ja kuvasi läheltä, kuinka yhteinen taistelu kielen ja sananvapauden puolesta kasvoi intohimoksi, jonka vallassa syntyi suuria tekoja ja teoksia.Parituntisen esitelmänsä lopuksi Minna Maijala pohti syitä, jotka johtivat 1918  tapahtumiin.

Maaliskuu 2018

28.3. Minnan salonki

Keskiviikkona 28. maaliskuuta Minnan salongissa keskusteltiin Rosa Liksomin Everstinnasta. Kirjan esitteli salongin emäntä Leena Rönkkö. 


14.3. Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen vuosikokous

Keskiviikkona 14. maaliskuuta kello 18 - 20 oli yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous kahvila Laurellilla. Kokouksen jälkeen jäsenemme Minna Vuorela kertoi elämänsä tarinan. 

8.3. Naistenpäivän juhla Parolannummella

Hämeenlinnalaiset naiset juhlivat tänä vuonna Naistenpäivää Parolannummella, jonne Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys oli kutsunut alueen naisjärjestöt. 

Helmikuu 2018

10.2. Naisten toiminnan ja sanan vapaus

Kaisaniemen helmikuisen ajankohtaisseminaarin teemana oli tänä vuonna Naisten toiminnan ja sanan vapaus. Puhujina oli alansa asiantuntijoita, kuulijoina ja aktiivisina keskustelijoina naisia ja muutama mieskin. Osanottajia oli 70, kaukaisimmat Oulusta ja Torniosta.

 

6.2. Lukemisen kielikylpy kirjastossa

Hämeenlinna tunnetaan kirjailijoiden kaupunkina, mutta se on myös kirjallisuuden ystävien kaupunki.  Moni kirjojen suurkuluttaja kuuluu myös lukupiiriin, joita on kymmeniä.

Näistä yhdeksän kertoi helmikuun ensimmäisenä tiistaina pääkirjaston musiikkisalissa piiristään ja lukuelämyksistään.  

Tammikuu 2018

22.1. Naisasian äärellä Wanhassa kutomossa

Naisliiton 110-vuotisjuhlakirja Valkoisia variksia ja helmikanoja oli pohjana keskustelulle, jota käytiin tammikuussa Wetterhoffin Wanhassa kutomossa toimittaja Kirsti Pohjosen johdolla.

2017

Marraskuu 2017

2.11. Naiskagaalit - vahvojen naisten salaseura Militariassa

Viime vuosisadan alussa Suomessa toimi naisten salaseura, naiskagaalit, joka vaikutti osaltaan naisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden saamisen, jopa maan itsenäistymiseen. Heistä ja heidän toiminnastaan kertoi 2. marraskuuta FT Karmela Bélinki Museo Militarian Tykkihallissa.

Lokakuu 2017

26.10. – 26.10. Nokkosmadonna Minnan salongissa

Minnan salonki keskusteli 26. lokakuuta Ritva Rysän kotona Kaija Lehmuskallion  keväällä ilmestyneestä kirjasta Nokkosmadonna. Itse kirjailija osallistui iltaan ja esitteli  kirjansa, minkä jälkeen siitä keskusteltiin.

Syyskuu 2017

27.9. Katariina von Bora -ilta Museo Skogsterilla

Katariina von Bora - aikansa vaikuttajanainen

Martti Lutherista on tänä vuonna, hänen juhlavuotenaan, puhuttu paljon ja hänen jalanjäljillään Saksassa kuljettu. Vähäiselle huomiolle on jäänyt Katariina von Bora, nunna, joka 26-vuotiaana solmi avioliiton 42-vuotiaan teologian professori Martti Lutherin kanssa. Tietoaukkoa paikkasi syyskuussa kirjailija Maija Paavilainen, joka puhui Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen järjestämässä Museo Skogsterin keskiviikkoillassa Katariina von Borasta ja hänen osuudestaan uskonpuhdistukseen.

7.9. Werner Holmbergin näyttely Taidemuseossa

Hämeenlinnan naisliittolaiset tutustuivat 7. syyskuuta taidehistorioitsija Mira Arkon opastuksella Hämeenlinnan Taidemuseossa kotimaisen maisemataiteen mestarin Werner Holmbergin töihin.

Elokuu 2017

24.8. – 24.8. Elisabeth Rehn Militariassa

Suomen ja koko maailman ensimmäinen puolustusministeri Elisabeth Rehn piti yleisöluennon Museo Militariassa 24. elokuuta 2017.

Heinäkuu 2017

14.7. Naisten Ääni -keskustelu Porin SuomiAreenassa

Runsaan tunnin tilaisuus heinäkuussa SuomiAreenan puistolavalla Porissa viritti vilkkaan keskustelun naisten asemasta Suomessa. 

Huhtikuu 2017

18.4. Maarit Tyrkkö Minnan salongissa

Minnan salonki kokoontui huhtikuussa 2017 Hämeenlinnan pääkirjastossa vieraanaan tietokirjailija, toimittaja Maarit Tyrkkö, joka kertoi uusimmasta kirjastaan Presidentti ja toimittaja.  

1.4. Anna ääni naiselle – naisten ääni kuuluviin kunnanvaltuustoissa

Naisten kunnallisen äänioikeuden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on naisten osuus kunnanvaltuutetuista vihdoin saatava tasa-arvoiseksi miesten kanssa, vaati Suomalainen Naisliitto kevätkokouksessaan 1.4. Tampereella

Maaliskuu 2017

23.3. Vaalipaneeli aktivoi äänestämään

Perheväkivalta, tasa-arvo, Hämeenlinnan elävöittäminen ja kulttuuri ja olivat pääaiheet maaliskuisessa vaalipaneelissa, johon osallistui 332 kaupungin kuntavaaliehdokkaasta kahdeksan. Heitä tenttasi toimittajien lisäksi yleisö, joka täytti Wetterhoffin Wanhan kutomon. 

22.3. Vuosikokous Cafe Laurellilla

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen vuosikokous oli 22. huhtikuuta 2017 Cafe Laurellilla. Kokouksen jälkeen taidehistorioitsija Mira Arkko kertoi työstään Hämeenlinnan taidemuseossa.

8.3. Raatihuone täyttyi Naistenpäivänä

Kun Vanajaveden Opisto ja Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys yhdistivät henkiset voimansa ja Hämeenlinnan kaupunki antoi tilaksi Raatihuoneen, tuloksena oli iloinen ja puhutteleva Naistenpäivän juhla.

Helmikuu 2017

9.2. Minnan salonki

Minnan salongissa keskusteltiin 9. helmikuuta 2017 Terttu von Weissenbergin kotona Riitta Jalosen  Kirkkaus-kirjasta. Vieraana kirjailija. 

4.2. Kaisaniemen ajankohtaisseminaari

Äidinkieli on teemana tämän vuoden Kaisaniemen ajankohtaisseminaarissa 4.helmikuuta.  Siitä puhuvat kielentutkijat Ulla-Maija Forsberg ja Mila Engelberg, sitä työkseen käyttävät Töölönlahden voimanaiset Tuula Haavisto, Maija Tanninen-Mattila ja Hanna Mahlamäki sekä sitä kehollaan, laulullaan ja runoillaan varioivat nuoret. Seminaarista kerrotaan Minnassa 1/2017.

1.2. Naiskeksijäilta Skogsterilla

Museo Skogsterin luentosali täyttyi helmikuun ensimmäisenä keskiviikkona, kun yli 40 naista ja pari miestäkin oli tullut kuulemaan naiskeksinnöistä ja tapaamaan naiskeksijöitä. 

2016

Joulukuu 2016

1.12. Pikkujoulu Piparkakkutalossa

Hämeenlinnan naisliittolaisilla oli 1. joulukuuta pikkujoululounas Piparkakkutalon August-kabinetissa.  Yllätysvieraana oli yhdistyksen jäsen kuvataiteilija Kristiina Kostia.

Marraskuu 2016

22.11. Minna Canth Kansallisteatterissa

Marraskuun jäsenilta oli 22. marraskuuta Helsingissä Kansallisteatterissa Minna Canthin parissa.

8.11. Minnan salonki

Tiistaina 8. marraskuuta Minnan salonki kokoontui elokuvateatteri Rexissä, jossa esitettiin Jane Austenin kirjaan Ylpeys ja ennakkoluulo pohjautuva elokuva Järki ja tunteet (ohjaus Ang Leen, pääosassa Emma Thompson). Näytöksen jälkeen keskusteltiin elokuvasta Nooran viinibaarissa.   

Lokakuu 2016

24.10. Minnan salonki

Maanantaina 24. lokakuuta kello 18 -  20 Minnan salongissa kskustellaan Tommi Kinnusen kirjasta Lopotti Tuula Salinin kotona, Isomäentie 6, Iittala. Tuula johdattelee meidät Lopotin maailmaan. 

12.10. Vihreitten sisarten vieraaksi

Keskiviikkona 12. lokakuuta kello 17 - 19 vierailu Parolannummelle, jossa tutustutaan sotilaskoti- eli vihreisiin sisariin ja heidän toimintaansa sekä uuteen sotilaskotiin.

Syyskuu 2016

29.9. Minnan salonki

Torstaina 29. syyskuuta kello 18 - 20 Minnan salonki kokoontuu Kirsti Ikosen kotona, Birger Jaarlin katu 2b B 10. Keskustelukirjana on Anthony Doerrin teos Kaikki se valo mitä emme näe, ja sen esittelee Leena Rönkkö.

13.9. Naisten ääniä Militariassa

Militarian tykkihalli täyttyi syyskuun toisena tiistaina naisten äänistä, kun 130 naista ja miestä oli tullut kuulemaan, mitä viisi hämeenlinnalaisten ja kaikkien suomalaistenkin hyvin tuntemaa naista elämästään kertoivat. 

Elokuu 2016

23.8. Vesi vanhin voitehista

Vesi vanhin voitehista -ilta oli Hämeenlinnan pääkirjastossa 23. elokuuta.

Toukokuu 2016

17.5. Lukupiiri Minnan salonki

Ssyksyllä 2015 alkanut, vireä lukupiiri Minnan salonki kokoontui kevätkaudella 2016 kaksi kertaa: huhti- ja toukokuussa.

Huhtikuu 2016

27.4. Päivä Bulevardi
19.4. Lukupiiri Minnan salonki

Ssyksyllä 2015 alkanut, vireä lukupiiri Minnan salonki kokoontui kevätkaudella 2016 kaksi kertaa: huhti- ja toukokuussa.

16.4. Suomalaisen Naisliiton Minna Canth -seminaari MoniNaiset äänet

Suomalaisen Naisliiton Minna Canth-seminaari MoniNaiset äänet oli 16.4.2016 Helssingin Pitäjänmäeleä Kalevala Kartanossa. Seminaarista selostus Minnassa 1/2016.

11.4. Naisten ääni -matinea

Naisten ääni -matinea oli 11.4. kello 18–20 Hämeenlinnan pääkirjastossa.


11.4. Naisten elämäntarinoita -lukumatinea

Naisten pieniä elämäntarinoita kuultiin huhtikuussa lukumatineassa, jossa 23 naista kertoivat  naisten elämästä syntymästä hautaan.  

Maaliskuu 2016

19.3. Hämeenlinnan yhdistyksen 20-vuotisjuhla

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys juhli 20-vuotistaivaltaan 19. maaliskuuta Wetterhoffin Wanhassa Kutomossa.

19.3. Siveellisyydestä seksuaalisuuteen

Wetterhoffin Wanha Kutomo täyttyi maaliskuussa naisista ja miehistä, jotka nostivat maljan 20 vuotta täyttävälle Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistykselle. 

19.3. Terttu von Weissenbergista kunniapuheenjohtaja

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys kutsui 20-vuotisjuhlassaan Terttu von Weissenbergin kunniapuheenjohtajaksi. Yhdistyksen historian ensimmäiseksi.

Helmikuu 2016

6.2. Naisten ääniä 110 vuotta -seminaari

Lauantaina 6. helmikuuta 2016 oli Kaisaniemen ravintolassa aajankohtaisseminaari,  jonka teemana oli Naisten Ääniä 110 vuotta. Seminaarista enemmän kesäkuun Minnassa.

Tammikuu 2016

21.1. Lukupiiri Minnan salonki

Torstaina 21, tammikuuta Minnan salonki kokoontui Raija Lindénin kotona keskustelemaan Elina Hrvosen kirjasta Kun aika loppuu. 

14.1. Eija-Liisa Ahtilan näyttely

Torstaina 14. tammikuuta tutustuttiin kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtilan näyttelyyn Hämeenlinnan taidemuseossa. Opastetun näyttelykierroksen jälkeen lausuntaitaiteilija Kaija Lehmuskallio lausui Maria-aiheisia tunoja Verkatehtaan Isossa Huvilassa.

2015

Joulukuu 2015

2.12. Pikkujoululounas

Keskiviikkona2.12. oli  omakustanteinen pikkujoululounas Piparkakkutalon Aaugust-kabinetissa. Yllätysvieraana toimittaja Kirsti Pohjonen.

Marraskuu 2015

18.11. Tutustuminen HAMKin korkeakouluun

Keskiviikkona 18. marraskuuta Hämeen ammattikorkeakoulun, HAMKin strategiapäällikkö Mervi Friman, yhdistyksen jäsen, esitteli korkeakouluaan ja sen toimintaa.

3.11. Lukupiiri Minnan salonki

Tiistaina 3.marrraskuuta Minnan salonki kokoontui Heli Eskolinin kotona. Kirjaksi emäntä oli valinnut Pauliina Rauhalan Taivaslaulun.

Lokakuu 2015

13.10. Lukupiiri Minnan salonki

Tiistaina 13.lokakuuta alkoi yhdistyksen lukupiiri Minnan salonki. Ensimmäisenä kirjana oli Riina Katajavuoren Männistön Muorin Venla.

Huhtikuu 2015

11.4. Naisten ääni -matinea

Naistenääni -lukumatinea oli maanantaina 11. huhtikuuta kello 18-20 Hämeenlinnan pääkirjastossa.