Naiskagaalit - vahvojen naisten salaseura Militariassa

Viime vuosisadan alussa Suomessa toimi naisten salaseura, naiskagaalit, joka vaikutti osaltaan naisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden saamisen, jopa maan itsenäistymiseen. Heistä ja heidän toiminnastaan kertoi 2. marraskuuta FT Karmela Bélinki Museo Militarian Tykkihallissa.

Kagaali* syntyi Suomen autonomiaa rajusti rajoittavan vuoden 1899 manifestin jälkimaininkeina.  Vuonna 1901 laki suomalaisen armeijan lakkauttamisesta samoin kuin vapaan sanan ja kokoontumisvapauden rajoittamisesta loi kagaalin ja sen rinnakkaisjärjestön naiskagaalin, jonka tehtävänä oli aluksi kielletyn kirjallisuuden pakkaaminen ja postitus.

Naiskagaalin johtavat jäsenet olivat vuoden 1899 veteraaneja, yleensä ruotsinkielisiä. Johtajana oli Dagmar Neovius, josta tuli ensimmäisiä naiskansanedustajia. Hänen ollessaan tsaarin kätyreitä paossa Ruotsissa 1903-1904 naiskagaalia johti Tekla Hultin, Leo Mechelinin työtoveri, ensimmäinen suomenkielinen filosofian tohtori ja Päivälehden toimittaja. Muita johtavia naiskagaaleja olivat Eero Erkon puoliso Maissi Erkko ja opettaja Olga Oinola. Taloutta hoiti aluksi Elin Malin, sitten Agnes Zilliacus ja viimeksi Cely Mechelin, jonka ansiosta naiskagaalille kertyi huomattava varallisuus.

Naiskagaalin apu hyväksyttiin mieskagaalissa, mutta naisilla ei ollut päätösvaltaa. Heidän tärkein tehtävänsä oli Fria Ordin ja Vapaitten lehtisten jakelu, joka on kuin seikkailuromaanista. Lehdet salakuljetettiin Turun saaristoon, missä naiset hoitivat jakelun tarkoitusta varten rakennetussa laivassa. He käyttivät apuna myös hattulaatikoita, kakkuja, kukka-asetelmia ja kaksipohjaisia matka-arkkuja.

Vuoden 1905 laillisuuden palauttaminen lopetti kagaalin toiminnan, mutta naiskagaali jatkoi toimintaansa - tosin toisenlaisin muodoin - kansalaissodan yli. Toimintansa se lopetti vuonna 1945.

*Kagaali tulee hebrean sanasta kahal, seurakunta tai kokous ja oli alunperin venäläinen nimitys vihatuille juutalaisille seurakunnille. Siitä tuli vähitellen yleisnimitys toiminnalle, jonka katsottiin olevan Venäjän vallan vastaista.